استانداردهای خودروهای سنگین از جمله کشنده و کامیونها، تریلیها و… بخش مهمی از حمل و نقل و توسعه کشور را تشکیل میدهند. این خودروها نیاز است استانداردهای مناسبی از نظر ایمنی، کیفیت، مصرف سوخت، آلایندگی محیط زیست و رفاه رانندگان داشته باشند. از این رو، سازمان ملی استاندارد ایران، به عنوان مرجع تنظیمکننده و ناظر بر استانداردهای خودرویی در کشور، مجموعهای از استانداردهای ملی و بینالمللی را برای خودروهای سنگین اعمال کرده است. در این مقاله، به معرفی و بررسی این استانداردها و معرفی برخی از مهمترین استانداردهای خودروهای سنگین از جمله سیستمهای ایمنی همچون سیستم ترمز اضطراری پیشرفته و سیستم هشدار انحراف از مسیر میپردازیم.
استانداردهای ایمنی عملکردی خودروهای سنگین
استانداردهای ایمنی عملکردی، به مجموعهای از الزامات و آزمونهایی گفته میشود که برای اطمینان از عملکرد صحیح و ایمن خودروها در شرایط مختلف رانندگی و حوادث احتمالی طراحی و اجرا میشوند. این استانداردها، بر اساس استانداردهای روز اتحادیه اروپا، که به ECE یا EEC معروف هستند، تعیین شدهاند. سازمان ملی استاندارد ایران، تاکنون ۵۵ استاندارد ایمنی عملکردی را برای خودروهای سنگین اجباری کرده است. این استانداردها شامل موارد زیر هستند:
● استانداردهای مربوط به سیستمهای ترمز، کنترل سرعت، ثبات و هدایت خودرو
● سیستمهای روشنایی، حالت و دید خودرو
● استانداردهای مربوط به سیستمهای ایمنی فعال
● سیستمهای آتشنشانی، خاموشکننده و اعلام حریق خودرو
● استانداردهای مربوط به سیستمهای اندازهگیری، نمایش و اعلام اطلاعات خودرو
● استانداردهای مربوط به سیستمهای سوخترسانی
● سیستمهای صوتی، ارتباطی و تفریحی خودرو
● استانداردهای مربوط به سیستمهای خروج اضطراری، اشتعالپذیری مواد داخلی و ایمنی مسافران خودرو
استانداردهای مصرف سوخت و آلایندگی محیط زیست
مصرف سوخت و آلایندگی محیط زیست، به میزان مصرف انرژی و تولید آلایندههای هوا، توسط خودروها گفته میشود. این موارد، از جهات مختلف، بر روی اقتصاد، سلامت و کیفیت زندگی افراد و جامعه تأثیر دارند. بنابراین، لازم است که خودروها دارای استانداردهای مناسبی از نظر مصرف سوخت و آلایندگی محیط زیست باشند. سازمان ملی استاندارد ایران، بر اساس استانداردهای بینالمللی، مانند استانداردهای یورو، معیارهایی را برای تعیین مصرف سوخت و آلایندگی محیط زیست خودروهای سنگین ارائه کرده است. این معیارها، شامل موارد زیر هستند:
● معیار مصرف سوخت خودروهای سنگین: این معیار بر اساس میزان مصرف سوخت در یک دوره آزمون مشخص که شامل شرایط مختلف رانندگی است، تعیین شده است.
● معیار آلایندگی محیط زیست خودروهای سنگین: این معیار بر اساس میزان تولید آلایندههای هوا مانند اکسیدهای نیتروژن، اکسید کربن، هیدروکربنها و ذرات جامد، در یک دوره آزمون مشخص، تعیین و بر حسب گرم بر کیلومتر یا میلیگرم بر کیلومتر اندازهگیری میشود.
مهمترین استانداردهای بین المللی خودروهای سنگین
- تراز صدای مجاز
- حفاظ عرضی زیر شاسی عقب و نصب آن
- موقعیت نصب پلاک عقب
- تجهیزات فرمان
- قفل و لولا
- علائم و وسایل هشدار دهنده شنیداری
- وسایل دید غیر مستقیم و نصب آنها
- سازگاری الکترومغناطیسی
- استحکام صندلیها، تکیهگاهها و پشت سری
- وسایل سرعت سنج
- چراغ مه شکن جلو و عقب
- برجستگیهای بیرونی خودروهای تجاری
- قطعات کوپلینگ مکانیکی
- حفاظت از سرنشینان هنگام برخورد از روبرو
- سیستم ترمز اضطراری پیشرفته
- سیستم هشدار انحراف از مسیر
کلام آخر
این استانداردها به ایجاد یک محیط ایمنتر برای رانندگی، کاهش تاثیرات زیست محیطی و بهبود کیفیت و کارایی خودروهای سنگین کمک میکنند. ایمنی و کارایی را میتوان از مهمترین موارد در تولید خودروهای سنگین دانست و میتوان گفت اعتماد عمومی به این صنعت، به رعایت این استانداردها بستگی دارد. کمپانی اسکانیا نیز، با توجه به اهمیت زیادی که برای ایمنی در رانندگی قائل است، کشندههای اسکانیا را با رعایت تمام استانداردهای بین المللی، سیستم های ایمنی پیشرفته، کابینهای قویتر و ترمزهای اضطراری و کمکی با توجه به حفاظت و راحتی رانندگان نیز تولید و عرضه کرده است.
تیتان دیزل تنها نمایندگی رسمی کامیون و کشندههای اسکانیا در ایران