تعلق سازمانی یکی از مهمترین نیازهایی است که در درک متقابل، تعامل و موفقیت در کار تیمی، به کسب و کارها کمک کرده و یک سازمان را میتواند به موفقیتهای بیشتر برساند. این دوره بهمنماه امسال با حضور مدیرعامل و معاونان تیتان دیزل برگزار شد که در آن به مواردی که باید در یک سازمان توجه کرد، مورد بررسی قرار گرفت. دورهای که به گفته افرادی که در آن حضور داشتند میتواند در ادامه راه سازمان و توجه بیشتر به نیروی انسانی، به آنها کمک کند. به همین بهانه پای صحبتهای مهندس امیر لشکری مدیرعامل شرکت نشستیم و از او درباره این دوره و اثراتی که میتواند دورهها و مباحث تعلق سازمانی برای شرکتی در جایگاه تیتان دیزل داشته باشد، گفتوگو کردیم.
نظر شما درمورد برگزاری دوره تعلق سازمانی چه بود؟
یادگیری فرآیندی مستمر هست که از طرق مختلف اعم از آموزشهای تئوری، کارگاههای عملی و فرآیند آموزش و تمرین حین کار، سبب افزایش مهارت، تغییر رفتار و در نهایت تبدیل به نگرش و فرهنگ میشود. بنابراین برگزاری دورههای آموزشی، به عنوان گام اول این فرآیند از اهمیت ویژهای برخوردار است.
تجربه شما چه خروجی از این دوره را نشان داده است؟
اولین اتفاق بعد از یک دوره آموزشی (به خصوص در مورد مهارتهای نرم) این است که یک سوال در ذهن شرکت کننده ایجاد شود، یک سوال در مورد اینکه چطور آموختههای این دوره را به عمل در بیاورم. بعد از این دوره سوال "چگونه باید رفتار کنم تا تعلق سازمانی اعضای تیم افزایش پیدا کند؟" در ذهن مخاطبان شکل گرفته بود و این موضوع را با هم به اشتراک میگذاشتند. به نظر میرسد تا همینجا باید این دوره را موفق ارزیابی کنیم و البته منتظر مشاهده خروجی آن در سطح رفتاری و نهایتا نتیجه آن در افزایش شاخص تعلق سازمانی و عملکرد همکاران باشیم.
تجربه نشان داده شما به عنوان مدیرعامل سازمان، مشارکت قوی برای حضور در این دورهها دارید. لطفا در این باره کمی توضیح دهید؟
خیلی ساده است، اگر در کلام به چیزی اعتقاد داریم باید انعکاس آن در رفتارمان مشخص باشد. من با تمام وجود اهمیت آموزش و یادگیری را باور دارم؛ در اصول رهبری شرکت هم این موضوع منعکس شده و مهمتر از همه این است که در رفتار رهبران سازمان هم این پایبندی دیده شود.
چه باید کرد که موضوع تعلق سازمانی میان سایر کارکنان سازمان رشد پیدا کند؟
نکته حائز اهمیت این است که باید چهار مفهوم رضایت، شادی، انگیزه و تعلق را در کنار هم پیش ببریم. برای این منظور باید:
1- چشم انداز سازمان تعیین و بطور شفاف به کارکنان منتقل شود.
2- هدف و معنای فعالیت تک تک افراد و تیم ها مشخص باشد.
3- مسیر یادگیری، توانمندسازی، حمایت، توسعه و ارتقای افراد تعریف و عملیاتی شود.
4- شفافیت، اعتماد، انسجام، امنیت، توزیع اختیارات، حمایت از کارکنان، اطمینان و قدردانی به بخشی از فرهنگ سازمان تبدیل شود.
تعلق سازمانی در افراد بر چه اساس سنجیده میشود؟
روشهای علمی مختلفی برای اندازهگیری شاخص تعلق سازمانی وجود دارد؛ ولی در سطح رفتاری و فرهنگی حرکت در مدار سازمان، تعهد و اشتیاق به داشتن نقشی موثر در رسیدن به اهداف، پاسخگویی، تبلور اعتماد و احترام در بین اعضای تیم و در نهایت بهرهوری و عملکرد بالای سازمان، جلوههای داشتن تیمی با تعلق بالا هستند.
برنامه آینده تیتان بعد از برگزاری این دوره قرار است به چه سمتی برود؟
گام اول این است که در سطوح مختلف سازمان، این کارگاه برگزار شود. پس از آن باید مفاهیم این دوره با مشارکت همه رهبران سازمان به راهکارهای عملی تبدیل شده و در مسیر تحول و ارتقای نگرش و فرهنگ سازمانی، با استفاده از بازخوردهای صحیح، به موقع و موثر قدم برداریم. نکته حائز اهمیت دیگر اجرای Onboarding مناسب برای همکاران جدید است که با همکاری تیم خوب ویانا در حال طراحی این فرآیند هستیم.
با توجه به برگزاری این دوره، آیا باید منتظر تغییر در فرآیندها و تغییر فرهنگ در سازمان باشیم؟
همیشه باید مشتاقانه در انتظار تحولات مثبت و بهبود مستمر باشیم؛ البته انتظار به مفهوم هدفگذاری، برنامه ریزی، اجرا، مرور، یادگیری از مسیر طی شده و در نهایت بهبود استانداردها و روشها، اجرای اقدامات موثر، دستیابی به نتایج جدید، هدفگذاری مجدد و تکرار چرخه بهبود (Titan SMART Improvement Cycle) است.