صفحه نخست / اخبار / اینتاردر و تفاوت آن با ریتاردر
تصاویر
  • زمان مطالعه 4 دقیقه
  • 3045 نمایش

اینتاردر و تفاوت آن با ریتاردر

اینتاردر مانند ریتاردر یک سیستم ترمز کمکی سبک و کم‌حجم است که در کنار سیستم انتقال قدرت در خودروهای سنگین مانند کامیون و کشنده‌های اسکانیا نصب می‌شود. این سیستم با ایجاد مقاومت در برابر چرخش دیفرانسیل، به کاهش سرعت و توقف خودرو کمک می‌کند که در دو نوع متفاوت هیدرولیکی و الکترومغناطیسی قابل عرضه است. نوع هیدرولیکی از روغن هیدرولیک برای ایجاد مقاومت در برابر چرخش دیفرانسیل استفاده کرده و نوع الکترومغناطیسی از میدان مغناطیسی استفاده می‌کند.

اجزای اصلی این سیستم مبدل گشتاور است که انرژی جنبشی چرخ‌ها را به انرژی هیدرولیکی تبدیل می‌کند؛ همچنین سیلندر هیدرولیک است که انرژی هیدرولیکی را به نیروی مکانیکی تبدیل کرده و به دیفرانسیل اعمال می‌کند. سیستم کنترل، وظیفه تنظیم کردن میزان مقاومت ایجاد شده توسط این سیستم را بر اساس نیاز راننده بر عهده دارد. همچنین، نحوه عملکرد این سیستم به این صورت است که زمانی که راننده پدال ترمز را فشار می‌دهد، سیستم کنترل این سیستم فعال می‌شود. سیستم کنترل، میزان مقاومت مورد نیاز را بر اساس سرعت خودرو و شرایط جاده تعیین می‌کند و در نتیجه مقاومت ایجاد شده توسط این سیستم باعث کاهش سرعت خودرو در مواقع ترمزگیری می‌شود. در ادامه با اینتاردر، تفاوت آن با ریتاردر، مزایای استفاده از این سیستم و همچنین نکاتی در رابطه با استفاده از آن، بیشتر آشنا خواهید شد.

اینتاردر و ریتاردر چه تفاوتی با یکدیگر دارند؟

اینتاردر با ایجاد مقاومت در برابر چرخش دیفرانسیل به کاهش سرعت و توقف خودرو کمک کرده، در حالی که ریتاردر از موتور خودرو جهت ایجاد مقاومت در برابر چرخش چرخ‌ها استفاده می‌کند. علاوه بر این، تفاوت در محل نصب این دو سیستم به این صورت است که ریتاردر در کنار سیستم انتقال قدرت نصب شده و ریتاردر به موتور خودرو متصل می‌شود. همچنین، اینتاردر برای کاهش سرعت و توقف ماشین در شرایط مختلف قابل استفاده است و ریتاردر بیشتر برای کنترل سرعت ماشین در سراشیبی‌ها استفاده می‌شود.

از مزایای اینتاردر افزایش عمر لنت‌های ترمز، ایمنی، کاهش استهلاک موتور و کمک به کنترل بهتر سرعت است؛ اما ریتاردر به راننده کمک می‌کند تا سرعت خودرو را در سراشیبی‌ها به طور موثرتری کنترل کرده و از داغ شدن بیش از حد موتور جلوگیری کند. از معایب این سیستم بالاتر بودن قیمت نسبت به ریتاردر و پیچیدگی فنی بیشتر است. از معایب ریتاردر، قدرت ترمز گیری کمتر به نسبت اینتاردر بوده و همچنین، ممکن است به تعمیر و نگهداری بیشتری نیاز داشته باشد. 

مزایای استفاده از اینتاردر

کامیون و کشنده‌ها در هر صورت به دلیل ترمزگیری سنگین، نیاز به یک سیستم ترمز کمکی قوی دارند؛ اینتاردر کاربردهای زیادی بین سیستم‌های کمکی ماشین سنگین‌ دارد که در ادامه به برخی از آن‌ها اشاره‌ای خواهیم داشت.

کاهش ساییدگی لنت‌های ترمز: اینتاردر تا حد زیادی وظیفه ترمزگیری را از لنت‌ها بر عهده می‌گیرد، در نتیجه عمر لنت‌ها افزایش می‌یابد و نیاز به تعویض آن‌ها کمتر می‌شود.
افزایش ایمنی: این سیستم به راننده کمک کرده تا در شرایط مختلف، به‌خصوص در شیب‌های تند، به‌طور موثرتری ترمز کند و از بروز حادثه تا حد زیادی جلوگیری شود.
کاهش استهلاک موتور: استفاده از این سیستم به جای ترمزگیری مداوم با لنت‌ها، از داغ شدن بیش از حد موتور و استهلاک آن جلوگیری می‌کند.
کنترل بهتر سرعت: این سیستم به راننده کمک کرده تا سرعت خودرو را در محدوده دلخواه نگه داشته و از افزایش ناگهانی سرعت در سراشیبی‌ها جلوگیری کند.

نکات مهم هنگام استفاده از اینتاردر

قبل از استفاده از اینتاردر، راننده باید با نحوه عملکرد این سیستم از جمله نحوه فعال شدن، نحوه تنظیم میزان مقاومت و نحوه عملکرد آن در شرایط مختلف آشنا باشد. راننده باید از این سیستم در شرایط مناسب همچون کاهش سرعت و توقف در شرایط مختلفی مانند شیب‌های تند استفاده کند. همچنین باید به این نکته اشاره کرد که استفاده از این سیستم در شرایطی مثل رانندگی در ترافیک، جاده‌های لغزنده و رانندگی در سرعت کم مناسب نیست.

اینتاردر مانند هر سیستم دیگری نیاز به تعمیر و نگهداری منظم از جمله بررسی روغن هیدرولیک، بررسی لنت‌های ترمز و بررسی اتصالات و شیلنگ‌ها دارد. همچنین علاوه بر موارد ذکر شده، نیاز است که راننده به هشدارهای سیستم توجه کرده و در صورت بروز مشکل به تعمیرکار متخصص و نمایندگی‌های معتبر مراجعه کند. همچنین از رانندگی با سرعت زیاد در شیب‌های تند خودداری کرده و همیشه از لنت‌های ترمز سالم استفاده کند.

کلام آخر

انتخاب بین اینتاردر و ریتاردر به نیازهای راننده و نوع کاربری خودرو بستگی دارد؛ اگر راننده به دنبال سیستم ترمز کمکی قدرتمند و ایمن باشد، اینتاردر انتخاب بهتری است. اما اگر راننده به دنبال سیستم ترمز کمکی برای کنترل سرعت در سراشیبی‌ها است، ریتاردر انتخاب مناسب‌تری می‌تواند باشد. همچنین رانندگان می‌توانند جهت هرگونه اطلاعات از نحوه استفاده از این سیستم، تعمیرات و... با کارشناسان تیتان دیزل در ارتباط باشند.

تیتان دیزل تنها نمایندگی رسمی کامیون و کشنده‌های اسکانیا در ایران