ترمز موتور EVB مخفف Exhaust Valve Brake، نوعی ترمز کمکی است که با استفاده از سوپاپهای خروجی و باز کردن دریچههای اگزوز، باعث کاهش راندمان موتور شده که از این طریق عمل ترمز موتور انجام میشود. وظیفه اصلی ترمزهای کمکی، کمک به راننده جهت کنترل بهتر خودرو در مواقع ضروری ترمزگیری است که میتوان گفت مهمترین بخش سیستمهای ایمنی خودرو هستند. این سیستم نیز در عملکرد خود، با ایجاد یک موج فشار در منیفولد اگزوز، گازهای اگزوز را به سیلندر وارد کرده و باعث کاهش راندمان موتور و در نتیجه کاهش سرعت خودرو میشود. ترمز موتور، سیستمی است که سرعت موتور را بدون فشار به ترمز اصلی کاهش داده و در نتیجه باعث پایین آمدن سرعت خودرو در مواقع اضطراری خواهد شد. در ادامه به جزئیات بیشتر، جهت آشنایی با نحوه عملکرد و کاربرد ترمز موتور EVB میپردازیم.
عملکرد ترمز موتور EVB
ترمز موتور EVB متشکل از دو قطعه اصلی است؛ یک سوپاپ پروانهای شکل و یک دریچه گاز خروجی. سوپاپ پروانهای شکل در مسیر اگزوز بر روی لوله خروجی نصب شده و دریچه گاز خروجی، نوعی سوپاپ سولنوئیدی است که وظیفه کنترل کردن سوپاپ خروجی را دارد. مواقعی که ترمز موتور فعال باشد، دریچه پروانهای شکل بسته است که باعث جلوگیری از تخلیه جریان اگزوز و در نتیجه افزایش قدرت ترمز و کاهش سرعت میشود.
ترمز موتور برای ایجاد یک موج فشار در منیفولد خروجی، از سوپاپ خروجی استفاده میکند که باعث افزایش قدرت ترمز تا حدود 60 درصد نسبت به ترمز عادی میشود. از ویژگیهای دیگر ترمز EVB، طراحی ساده و سطح صدای پایینتر آن نسبت به ترمزهای دیگر است. همچنین استفاده از این ترمز به دلیل هماهنگی با سیستم مدیریت موتور و سیستم کنترل سرعت خودرو بسیار راحت است که در ادامه بیشتر به نحوه استفاده از این ترمز نگاهی خواهیم داشت.
نحوه استفاده + ویژگیهای ترمز کمکی EVB
همانطور که در بالا هم اشاره شد، استفاده از ترمز موتور بسیار آسان بوده و با سیستم مدیریت موتور و سیستم کنترل سرعت خودرو کاملا هماهنگ است. برای استفاده از این سیستم، راننده به راحتی میتواند با استفاده از یک کلید بر روی داشبورد، EVB را فعال یا غیر فعال کرده و با استفاده از پدال ترمز، قدرت ترمز را تنظیم کند. همچنین ترمز موتور به طور خودکار، زمانی که راننده پدال ترمز را رها میکند کار کرده و زمانی که راننده پدال گاز یا ترمز را فشار دهد، کار خود را متوقف میکند.
ترمز موتور EVB را میتوانید در شرایط رانندگی مختلف، مانند جاده های سراشیبی، جادههای صاف، جادههای سربالایی یا ترافیک شلوغ استفاده کنید. همچنین این ترمز به شما در حفظ سرعت مورد نظر خود، صرفهجویی در مصرف سوخت و افزایش ایمنی تا حد قابل توجهی کمک خواهد کرد. از ویژگیهای دیگر ترمز EVB این است که با انواع مختلف گیربکسهای دستی و اتوماتیک سازگار است. همچنین این ترمز با سیستمهای ترمز دیگر، مانند سیستم ترمز ضد قفل (ABS)، برنامه پایداری الکترونیکی (ESP) و ریتاردر سازگار و قابل استفاده همزمان است.
کلام آخر
ترمز موتور EVB یکی از سیستمهای ایمنی پرکاربرد در خودروهای سنگین محسوب میشود که از اهمیت بالایی نیز برخوردار است. ترمز موتور، تا حد قابل توجهی باعث بهبود بخشیدن به ترمزگیری و حفظ ترمزهای مکانیکی میشود. اما استفاده از این سیستم، نیاز به آگاهی لازم در مورد نحوه کار و محدودیتهای آن داشته و رانندگان باید توجه و مسئولیت خود را در رانندگی حفظ کنند. همچنین شما میتوانید جهت هرگونه سوال و اطلاعات لازم با کارشناسان تیتان دیزل در ارتباط باشید.
تیتان دیزل تنها نمایندگی رسمی کامیون و کشندههای اسکانیا در ایران